Homer's Home

Thursday, 7 April 2011

NEWS: in.gr - «Δυστύχημα» σύμφωνα με τους Αλβανούς εμπειρογνώμονες η δολοφονία Γκούμα στη Χειμάρρα - Ειδήσεις - Ελλάδα

Ο παππούς στον φούρνο ήταν δίγλωσσος. Ζήτησε ψωμί στα ελληνικά και μοιράστηκε την απόλαυση στα αλβανικά. Οι ήρωες του 1821 ήταν οι περισσότεροι δίγλωσσοι. Πολλοί ακόμα ήσαν διγενήδες. Ο μύθος του Διγενή Ακρίτα διατρέχει ολόκληρη την ιστορία αυτού του τόπου. 
Για να λειτουργήσει η σύγχρονη κατασκευή του έθνους-κράτους απαιτεί ομοιογένεια. Έχει τρεις ευκαιρίες να την πετύχει: δημοτικό σχολείο, στρατός, δημόσια διοίκηση. Εδώ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη σχέση ιδιωτικού κεφαλαίου, φιλελεύθερης οικονομίας και εθνικού κράτους.
Αλλά ας μείνουμε στο θέμα της γλώσσας για το ερώτημα πέρα από τα ερωτήματα. Γιατί οι Γάλλοι και οι Γερμανοί κατάφεραν εθνικά κράτη σε πληθυσμούς αλλόγλωσσους; Αυτοί εν μέρει διατήρησαν την "τοπική" τους γλώσσα, η οποία δεν απέκτησε ποτέ στάτους εθνικής. Τα μεγάλα έθνη-κράτη είναι πολύ διαφορετικά από τα μικρά έθνη-κράτη. Τι χώρισε, λοιπόν, τους ελληνόφωνους χριστιανούς Έλληνες από τους αλβανόφωνους χριστιανούς Αλβανούς που δεν χώρισε τους Βαυαρούς από τους Σουαβούς και τους Σάξονες από τους Πρώσους, ούτε καν τους Φρίσιους από τους Ολλανδούς, παρά μόνο άφησε λίγο χώρο για Δανούς και Λουξεμβούργιους; Γιατί ο Αλβανός γέρος είναι δίγλωσσος σήμερα ενώ δεν είναι ο Έλληνας ιδιοκτήτης; Το ερώτημα: ποιος έχει τη δυναμική και μακροπρόθεσμα την εξουσία: ο δίγλωσσος ή ο κυρίαρχος; Το Βυζάντιο φυγοκεντρήθηκε επειδή οι αλλοεθνείς αγάπησαν τη γλώσσα τους ή επειδή οι ομοεθνείς δεν έμαθαν άλλη πλην της δικιάς τους;

in.gr - «Δυστύχημα» σύμφωνα με τους Αλβανούς εμπειρογνώμονες η δολοφονία Γκούμα στη Χειμάρρα - Ειδήσεις - Ελλάδα

No comments:

Post a Comment